Selasa, 25 November 2014

Puding Cream Crackers @ Puding Biskut Lemak

Hari nie kat rumah boring...nak keluar rumah pun malas..bab sekarang kan musin hujan...

Disebabkan biskut lemak kat rumah banyak...emy pn belek2 buku resepi puding,kek..untuk tengok beskut lemak boleh buat apa...manalah thu boleh buat puding k kek ke kn...Belek punya belek tak jumpa apa2 resepi pasal biskkut lemak...

Jadi campur punya campur bahan2 yang ada kat rumah jadilah PUDING CRAEM CRACKER mcm kt gambar...Alhamdulillah menjadi...



Suami dan anak pun suka...mereka cakap sedap sangat.....Tak rugi mencuba....berasa bangga sangatlah emy bila 2 orang yang emy sayang sangat2 suka ngan hasil tangan emy...

Ok nie emy bagi resepi nya
20 keping biskut lemak(biskut kering yg biasa kita mkn )
3 biji telur
Susu pekat (ikut manis yg di sukailah)
3 Sudu besar milo (klu nk sedap lg bohlh bnyak sikit)
Cara-Caranya
1.
Rendam biskut lemak dengan air,hingga kembang,selepas itu toskan biskut....
2.Masukkan semua bahan  kecuali milo,,,,blander sampai biskut betul2 halus..
3.Selapas itu bahagikan adunan tadi kepada 2 bahagian...
1 Bahagian biarkan warna asal
1 Bahagian lagi masukkan milo
4.Pastikan pengukus sudah di panaskan...masukkan 1 bahagian ke dalam acuan dan kukus selama 5minit,masukkan adunan lagi dan kukus lagi selama 30minit...(jika buat 3@4lapisan..lapisan yg akhir sahaja kukus slma 30minit...yg lain kukus slama 5minit setiap lapiasan)
5.Biarkan sejuk dulu pastu baru boleh dihidangkan...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan